Foto: Håkan Elofsson

ETT SPARANDE
I SOLCELLER

4 863 kW

Solcellspaneler har våra sparare satt upp.

… W

Ren el producerar solcellsparkerna just nu.

Tillsammans skapar vi med vår trafik, våra industrier, vår mat och andra varor utsläpp på över 50 miljoner ton. Vi pratar mycket om klimatet men alltför lite händer. Utsläppen ökar. Så måste det inte vara. Solceller är ett sätt att snabbt minska utsläppen, här och nu. Det blir renare el och smutsig elproduktion pressas ut.

TILLSAMMANS
GÖR VI EN INSATS

Dina sparpengar går direkt till solceller i ETC:s solparker och hustak runt landet. Där gör de ren el och klimatnytta. Inga pengar går till spekulation, börsen eller andra finansmarknader. Allt blir solceller. Och du har ränta på insatta pengar (3 procent för 2023). Ditt sparande sker i form av B-aktier i våra solparker.

ETT SPARANDE
FÖR FRAMTIDEN

En viktig sak är tiden. Vi har bråttom nu, all fossil energi måste bort snabbt. Solceller går fort att montera men de är samtidigt riktigt trygga och fungerar minst 25 år, vi räknar faktiskt med 40 års produktion per anläggning. Det betyder att din insats varar länge, solcellerna gör nytta för barn och barnbarn.

TRE ENKLA STEG

Skapa ett konto

Skapa enkelt ett konto i vår kundportal. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din mejladress. Sen är du redo att börja spara.

Välj belopp

Välj vilket belopp du vill spara. Du kan båda engångsspara eller månadsspara. Båda sparandeformerna har 3 procent i ränta.

Ditt sparande gör nytta

Nu kan du logga in på din sida i vår kundportal, se ditt sparande och hur mycket i ränta du fått.

Alltid välkommen.

Som sparare är du alltid välkommen kostnadsfritt till de olika aktiviteter vi har i ETC Solpark.

Nu kan du äga en egen del av parken!

Utöver sparandet kan du också äga en del av våra solcellsparker direkt och få elen för bara 1 öre/kWh (plus de statliga skatterna och andra fasta avgifter).

Om du saknar eget tak att sätta upp solceller på kan vi sätta upp dem åt dig i vår solpark. Det här betyder att du själv äger paneler i vår park och köper elen för 1 öre/kWh. Skulle man räkna om det till ränta så har du 2 procent i avkastning om elpriset det året är 20 öre i inköpspris i snitt. Är elpriset 30 öre så har du drygt 3 procent i avkastning och så vidare. Ju högre elpris desto bättre ekonomi för dig, men det är alltid samma klimatnytta som för alla andra sparare.

En andel i parken kostar 10 000 kr och betyder att du äger paneler som producerar 900 kWh per år. I tjugofem år!

RISKER?

Allt sparande har en risk. Ingen vet framtiden och att spara i B-aktier är inte detsamma som att spara i en bank. Där finns statlig inlåningsgaranti som skyddar en del, (men det skyddar ju inte mot bankernas klimatpolitik. Ingen vet vart de sparade pengarna går som privatpersoner sätter in. Fortfarande är svenska bankers stöd till mer fossil energi miljardbelopp varje år). B-aktier omfattas inte av den typen av statlig säkerhet, det finns heller ingen garanti på att historisk avkastning gäller framåt i tiden. Räntan på 2% för B-aktierna är vår avsikt som vi hållit i alla år hittills. 

Avkastningen bestäms från år till år. Vårt mål är att alltid kunna inflationssäkra sparandet genom avkastningen/räntan. Vi själva menar att solceller är en trygg, långsiktig investering, vi har gjort det här i tio år nu och alla solceller är fortfarande fullt fungerande. Den som har behövt avsluta sitt sparande (kanske för att sätta upp solceller hemma hos sig själv) har haft (och har) tre månaders uppsägningstid och samtliga avslutade sparanden är återbetalda.

Soliga nyheter i din inkorg.

Fyll i din e-postadress för att få senaste nytt från ETC Sol.

Besök din solcellspark

Besök ETC Solpark i Katrineholm och se många av de solpaneler som sätts upp för ditt sparande.

Lär dig mer om solceller

Vi har flera populära solcellkurser för dig som är intresserad av att skaffa egna solceller.