SÅ HÄR FUNGERAR
DET ATT SPARA
I SOLCELLER

ETC Sol är vårt bolag som tar in pengar från allmänhet och förvandlar dem till solceller. Fram till idag har vi tillsammans fått upp över 4 MW, genom att fler än 2 500 personer sparat i våra B-aktier och fått en årlig ränta på sitt solsparande (5,5 procent 2024). Ett sätt för dig som har mycket pengar på andra banker och vill att de ska användas bättre. Ja, du kan självklart också månadsspara i solcellerna!

Vem är sparandet för?

För dig som som inte vill att dina pengar ska ligga på banken där det spekuleras och går till klimatskadliga verksamheter. Sen är det inte så roligt att ditt sparande leder till stora bonusar till direktörerna i banken.

För dig som bryr dig om miljön. Som vill att vi tillsammans gör vad vi kan för att minska utsläppen och som vill att dina barn och barnbarn ska kunna njuta av naturen på samma sätt som du haft möjlighet att göra. Det är inte någon annan som kan lösa klimathotet. Det är vi, genom vad vi gör.

Inte för dig som som vill göra snabba pengar eller maximera din vinst. Stora sparare har inte högre avkastning hos oss. Och inga vinster tas ut av ETC:s ägare.

Hur mycket utsläpp minskar ditt sparande

Vi räknar med 700 kg minskat CO2 per 1.000W solceller. Om vi räknar på en klimatskuld per år och person på 9 ton (Naturvårdsverket) behövs idag 12.500W solceller för att bli klimatneutral. Det sparandet vi behöver för att få upp det är idag 125.000 kronor.

Två sorters sparande

Vi har två enkla sparanden som du kan välja mellan.

Engångsbelopp

Du överför hur mycket du vill och när du vill från ditt bankkonto. Du har från 2024 5,5% ränta och 6 månaders uppsägningstid på ditt samlade sparande.

Månadsspara

Du månadssparar minst 100 kronor i månaden via autogiro. Du har från 2024 5,5% ränta och 6 månaders uppsägningstid på ditt samlade sparande.

Säkerhet

Många frågar hur säkerheten ser ut för de pengar du sparar i solceller. Vårt svar har varit … solcellerna. Dina pengar går direkt till nya solceller och arbetet med att sätta upp dem.

Ditt sparande i ETC Sol är i form av B-aktier. Det betyder att du äger en del av företaget, när du vill återta dina insatta pengar så småningom så återköper vi dina andel. Det vi gör är att återköpa din säkerhet för sparandet till samma pris som du satte in. En B-aktie är värd 5.000 kronor.

Allt sparande i ETC Sol går till att sätta upp fler solceller i någon av våra parker, som sedan genererar en avkastning på per år (3 procent 2023). På bilden ETC Solpark i Katrineholm.

Det enda ETC Sol gör är att ta in sparande som omvandlas till solceller. Det är vårt systerbolag ETC Elproduktion AB som monterar solcellerna och sen sköter dem åt ETC Sol. Och det är vårt systerbolag ETC el som köper elen och skickar den till ETCs elkunder. Avkastningen från solelen vi producerar blir en ränta (för 2024 ligger den på 5,5 procent). Det finns många som månadssparar mindre summor i solceller. När man når 5.000 kronor blir det en B-aktie.

Vill du veta mer? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor

Solcellerna monteras i våra parker

Vår första och största park är ETC Solpark i Katrineholm. Den en kapacitet på över 4 MW och vi bygger ut hela tiden tillsammans med våra sparare. Det blir nya hus med nya solcellstak och nya solceller på ställningar. Men vi sätter inte bara upp solceller där. Vi har flera mindre solcellsparker runt om i Sverige från norr till söder och vi letar nu efter mer mark för att bygga riktigt stora anläggningar. Det är mark som ska vara obrukbar för odling eller annan användning som vi letar efter. Och vi har redan flera intressanta förslag som vi arbetar med.

Vi hoppas du tycker detta är ett enkelt sätt att se vad ditt solcellssparande har för värde. Förutom det klimatpolitiska värdet som vi diskuterar så ofta vi kan.

Sparande i våra B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Säkerheten är våra solceller. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling.