Parken är öppen! Välkommen torsdag – fredag klockan 10:00 – 18:00.

ETC SOLPARK
I KATRINEHOLM

ETC Solpark norr om stationen i Katrineholm är en märklig blandning av envishet, framtidstro, ilska över makthavares bluddrande ord och så glädje över att det finns vägar framåt.
… Wvar current_production_w = 0;current_production_w = current_production_w.toLocaleString(’sv-SE’, { style: ’decimal’, maximumFractionDigits : 0, minimumFractionDigits : 0 });document.getElementById(’current_production_w’).textContent = current_production_w + ’ W’;

Ren el producerar parken just nu.

… MWhvar yearly_production_mwh = 1671287781.0219/1000000;yearly_production_mwh = yearly_production_mwh.toLocaleString(’sv-SE’, { style: ’decimal’, maximumFractionDigits : 0, minimumFractionDigits : 0 });document.getElementById(’yearly_production_mwh’).textContent = yearly_production_mwh + ’ MWh’;

Ren el har producerats sedan årets början.

VÄLKOMNA

ETC Solpark är byggd för att alla ska kunna åka dit, titta på solcellsanläggningarna som tidningarna skriver om, titta på elbilar, kolla varmluftspaneler, knacka på de transparenta solcellerna och se växthusen växa fram. Bit för bit byggs den ut bara för att visa alla vad som går och vad som finns. (All el som görs där säljs sen via ETC El.) ETC Solpark har en kapacitet på över 4.000.000 W. Och vi bygger ut hela tiden. Nya hus, nya solcellstak och nya solceller på ställningar. Men parken är också ett ställe att träffas i och lära sig mer.

Här har vi guidade visningar, föreläsningar och konferenser. Vi vill gärna dela med oss av de erfarenheter vi fått när vi sysslat med solel sedan 2009. För de som vill sätta upp sina solpaneler själva har vi kurser i montering. Vi går då igenom olika solcellspaneler och växelriktare och har praktiska övningar i montering på olika takbeläggningar. I parken ligger också vårt Solhus med café och butik, våra växthus, energihuset som producerar biokol, vår solskola och vår nya serverhall som vi bygger fylld med solceller.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Guidad vandring i parken

Kullendagar och särskilda kursdagar är vårt sätt att berätta allt det vi lärt oss, berätta om misstag vi gjort och de lösningar vi hittat. Det är rätt trevliga sammankomster och mycket populära. Vi tittar på nya solcellsanläggningar, små vindkraftverk, nya hus och nya försök att visa hur vi alla kan göra en rejäl insats i klimatfrågan genom att göra egen ren el.

UPPTÄCK PARKEN

Vår park är full av innovativa energilösningar och annat kul. Nedan ser du ett urval av allt vi håller på med.

VÅRA VÄXTHUS

Vi började för några år sen. Samlade in pengar från läsare och började odla tomater. Växthusen är täckta av solceller och ska göra mer energi än de förbrukar. Idag använder vi växthusen inte bara till tomater utan till allt ifrån vår egen näringsrika jord och växtnäring till chili, vintersquash och andra spännande grönsaker. Vi har också en liten scen som vi hoppas få använda mer under året som kommer.

ETC NÄRING

ETC Näring är vårt bolag som tar fram närinsprodukter. Syftet är att visa att vi alla kan hjälpa till att lagra utsläpp i vår matjord. I dagsläget så producerar vi näring, bokashi och biokol för oss själva och våra samarbetspartners. Men vi har även andra produkter på gång som bokashijord och lerbollar av biokol, fermenterad drav och lera som med mikroorganismer kan rädda sjöar.

Upptäck vår näring

Nedan ser du våra egna näringsprodukter framtagna för att både förbättra din matjord och lagra utsläpp direkt i marken. Vi menar att vi tillsammans kan göra mer för klimatet än vad vi tror.
ETC Näring

Vi tar organiskt avfall från djur eller växter och gör om det till näringslösning att hälla på din jord. Med hjälp av fermentera låter vi mjölksyrebakterier arbete med avfallet och skapar en flytande näringslösning.

ETC Bokashi

Vår egen bokashilösning som passar dig som vill fermentera ditt eget matavfall i hemmet. Köp den tillsammans med hink så kan du skapa din egen näringslösning medan du gräver ner det färdigjästa avfallet i jorden

ETC Biokol

Vårt eget biokol mättat med vår härlig fermenterade näring för matjorden så skördarna ökar rejält. Du gräver ner den i matjord och lagrar på det sättet utsläpp i många hundra år.

Gå våra kurser

Gå en av våra populära solcellskurser. Vi har kurser både för dig som precis börjat fundera på solceller och till dig som bestämt dig och vill planera ditt tak. Du kan gå våra kurser på plats eller online. Vi har ibland också en del gästkurser beroende på samarbeten.

ENERGIHUSET

Nu eldar vi och gör biokol i ETC Solpark. Biokolet fermenteras sedan med vår växtnäring och läggs ner i odlingar. Både våra egna och samarbetspartners. Ett kilo biokol lagrar tre kilo koldioxid. I tusen år. Fantastisk kraft. Dessutom gör vi el av värmen när vi eldar. Med spännande nya lösningar. Ett klimatpositivt kretslopp. Kan vi så kan alla.

SOLHUSET

Solbutiken öppen hela dagen. Här hittar du böcker, solcellsvaror, smarta klimatvänliga produkter, leksaker och dessutom fika. Passa på att vila ut en stund på vår veranda eller vandra runt bland tomater och grönt i det lilla vinterträdgårds annexet med kaffekänsla. Ja, det är vårt eget kaffe vi använder. Fairtrade och rostat av ETC själv. Supergott.

SOLSKOLAN

Vår solskola är klimatpositiv, vi gör mer ren energi i detta hus än vi nånsin kommer att använda. Det betyder att denna enkla byggnad är en förbättring av klimatet, ett litet steg mot mindre utsläpp. I vår skolan har vi konserter, filmkvällar och författarträffar – och dessutom kurser om allt ifrån solenergi och ekologisk tomatodling till biodling och solgrillning.

SERVERHALLEN

Det här är en liten hall, ett bygge där vi provar om våra tankar kring en serverhall i trä håller fullt ut. Vi kommer ha plats för endast 20 rack i början och därmed 200 servrar. På väggar och tak ska vi göra 50 procent av elen, resten ska skapas av solceller på marken. Vi lagrar el i batterier från dag till natt och ska senare via vätgas lagra från sommar till vinter.

Nu kan du äga en egen del av parken!

Om du saknar eget tak att sätta upp solceller på kan vi sätta upp dem åt dig i vår solpark, så kan du få el för bara 1 öre/kWh (plus statliga skatter och andra fasta avgifter).

Det här betyder att du själv äger paneler i vår park och köper elen de producerar för 1 öre/kWh. Skulle man räkna om det till ränta så har du 2 procent i avkastning om elpriset det året är 20 öre i inköpspris i snitt. Är elpriset 30 öre så har du drygt 3 procent i avkastning och så vidare. Ju högre elpris desto bättre ekonomi för dig, men det är alltid samma klimatnytta som för alla andra sparare.

En andel i parken kostar 10 000 kr och betyder att du äger paneler som producerar 900 kWh per år. I tjugofem år!

Välkommen förbi!

Adress

ETC Solpark. Energikullen 1, 641 96 Katrineholm.

Öppettider

Parken är öppen torsdag – fredag mellan klockan 10:00 och 18:00 och lördagar mellan 10:00 och 14:00.

På Varuhuset ETC kan du köpa biljetter till någon av våra kullendagar då vi har guidade vandringar genom solparken med lunch i vårt solhus. Vi har även andra evenemang i parken som konserter, förläsningar och mycket mer.

Sociala medier

Du hittar även den senaste informationen på vår Facebooksida.

Följa oss gärna även på Instagram: @etcsolpark


Visa större karta