KONTAKTA OSS

Nedan hittar du svaren på de vanligaste frågorna från vår kundtjänst. Om du inte finner det du söker så skicka ett meddelande via formuläret nedan.

Vanliga frågor

Nedan finner du de vanligaste frågorna vi får till vår kundtjänst. Om du inte hittar det du söker så tveka inte att kontakta oss via formuläret nedan så hjälper vi dig

Vi har två sorters sparande:

  1. Ett sparande då du sätter in en engångssumma på minst 10.000 kr. Du har då sparat i två B-aktier. Du kan självklart sätta in mer pengar på ditt sparkonto när du vill genom en engångsinsättning.
  2. Månadssparande där du sparar minst 100 kronor i månaden via autogiro. Även här kan du om du vill göra en större engångsinsättning. När sparandet når 5.000 kr så registreras din första B-aktie i ETC Sol.

Räntan är för närvarande 3 procent per år. Det enda ETC Sol gör är att ta in sparande som omvandlas till solceller. Avkastningen från solelen vi producerar blir sen ränta och investeringen i ännu fler solceller. Räntan fastställs i slutet av varje år.

Vi vill att detta ska vara ett långsiktigt sparande men sjävklart kan det hända oförutsedda saker i ens liv. Vi återbetalar då ditt sparande genom att köpa tillbaka B-aktierna med 3 månaders uppsägningstid. Om du vill kan du också ta ut en del av ditt sparande.

Ditt sparande i ETC Sol är i form av B-aktier. Det betyder att du äger en del av företaget som i sin tur äger solcellerna. Det är din säkerhet, när du vill återta dina insatta pengar så så återköper vi din andel av B-aktierna. Vi återköper till samma pris som du satte in.

Sparande i våra B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Säkerheten är solcellerna. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling.

Du kan se ditt sparande på vår kundportal. Du hittar den på länken nedan.

ETC Sol Kundportal

Du loggar in med ditt personnummer och lösenord högst upp till höger på sidan. Där kan du se ditt sparande och och ränta. (Sedan 2021 finns en tjänst där du kan se hur mycket minskad CO2 utsläpp ditt sparande i ETC Sol skapat).

Vi räknar med 700 kg minskat CO2 per 1.000W solceller. Om du har en klimatskuld per år på ungefär 9 ton behövs idag 12.500W. Det sparandet vi behöver för att få upp dem är idag 125.000 kronor.

Om du undrar hur vi kom fram till just 9 ton så är det Naturvårdsverket som räknar utsläpp per person i Sverige.

Vi själva är dock kritiska till dessa beräkningar då de saknar utsläpp från internationell import och dessutom inte räknar med biogena utsläpp (alltså bioenergi). I själva verket finns det många som räknar med att våra utsläpp är dubbelt så stora.  För oss innebär det att dubbelt så många solceller behövs. Snabbt!

Solcellerna monteras i första hand i våra solparker som vi har på flera platser i Sverige. I andra hand sätts de på våra hyreshus som vi bygger samt tak eller mark som vi hyr av privatpersoner.

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med vår kundtjänst. Det är det enklaste sättet att få ett snabbt svar. Meddelanden läses varje dag.  Om du vill kan du även mejla direkt till etcsol@etc.se