Solparker motsvarande två kärnkraftsreaktorer väntar på besked

Solparker med årlig elproduktion som motsvarar två kärnkraftsreaktorer väntar på besked från länsstyrelserna och anslutning från elnätbolagen, visar en ny rapport från Nätverket för solparker. Gahangir Sarvari, vd för ETC Elproduktion känner igen bilden som ges: ”Det tar alldeles för lång tid!”

Nätverket för solparker har gjort en stor kartläggning av de solparker som fått, eller väntar på beslut, vilket de redovisar i rapporten Solparksstatus – första halvåret 2024.
Av den framkommer att länsstyrelserna till och med den sista juni 2024 har godkänt 597 markbaserade solparker, som tillsammans kan ge en elproduktion motsvarande hushållsel till en miljon villor.
– Det behövs en ökad tydlighet kring hur solparker ska prövas och snabbare processer för anslutning till elnätet”, säger Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker.

En lång kö

Samtidigt väntar solparker med en årlig elproduktion på 17,1 TWh, motsvarande årsproduktionen i två kärnkraftsreaktorer, på besked från länsstyrelserna.
Kön är längst i Skåne, där väntar 86 solparker med en total elproduktion på 2,5 TWh på besked.
Flest solparker har godkänts i Västra Götaland – 100 stycken med en total elproduktion på 0,8 TWh.
– Solkraften kan inte längre anses vara en liten spelare i energidebatten. Investeringar i mångmiljardklassen väntar på möjligheten att realiseras och kan snabbt ge ett stort tillskott av ny el till Sverige, helt utan statliga subventioner. Men det behövs en ökad tydlighet kring hur solparker ska prövas och snabbare processer för anslutning till elnätet, säger Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker.

Solparker ger stor klimatnytta

För solceller som installeras i norra Europa tar det bara drygt ett år att producera lika mycket energi som förbrukats i tillverkningsfasen, enligt en studie från Fraunhoferinstitutet, som lyfts fram av Nätverket för solparker. Den visar till exempel att 1 TWh solel räcker till 480 000 elbilar och kan minska utsläppen från trafiken med 700 000 ton.

ETC Sol vill växa snabbare

ETC Sol fortsätter bygga ut sina solparker, framför allt i Katrineholm och Hultsfred. Gahangir Sarvari är frustrerad över att processerna tar så lång tid.
– Det som fördröjer oss i processen är nätbolagen.
Han förklarar att när ETC Sol hittar en plats som inte är skog eller odlingsmark, till exempel en gammal flygplats, som är lämplig för en solpark tar det lång tid. Länsstyrelserna har inte varit den stora bromsklossen, snarare nätbolagen.
– Företag som Vattenfall och Eon tar 6–8 månader på sig att svara på om det är möjligt att koppla in. Om svaret är ja får vi betala 350 000–400 000 kronor för en utredning, med hopp om att få ett positivt svar om 5–7 år.
– Nätbolagen ser det som en inkomstkälla och kan ta ut stora pengar.
ETC Sols största utbyggnad sker just nu i en solpark i Hultsfred. Där pågår en utbyggnad från 2 MW till 10 MW, som beräknas vara klar våren 2025.

Största bromsklossen

Rapporten från Nätverket för solparker visar att hindren för nya solparker har förändrats.

– Tidigare har utbyggnaden av solparker i Sverige framför allt hindrats av en otydlig och oförutsägbar miljöprövning, men för många aktörer är det nu de långa anslutningstiderna hos elnätsbolagen som är den största bromsklossen, säger Madeleine van der Veer.

Läs mer på etcel.se

Fakta/ Om Solparker

Solkraften pressar elpriset. Enligt en rapport från Sweco skulle en utbyggnad av 12 TWh solkraft innebära att elpriset minskar med 27-31 öre/kWh i södra Sverige, vilket är på samma nivå som vid motsvarande utbyggnad av kärnkraft eller havsbaserad vindkraft.  
Goda solförhållanden i Sverige. Elutbytet från solceller är lika stort i södra Sverige och längs kusterna i norra Sverige som i Danmark Nederländerna och norra Tyskland. Svalare temperaturer ökar solcellernas verkningsgrad.