Solen slår alla rekord

Hej kära solsparare (och du som är nyfiken på bra sollösningar). I veckan fick jag möjlighet att besöka Hultsfred och titta på hur det går med solparksbygget där. Och det går bra.

Staket är klart runt allt, sly borttaget och den första fjärdedelen ställningar för solceller är på plats. Däremot har vi inte kunnat koppla upp parken mot nätet än, det är EON som är sena och en transformator som tar tid att få på plats. Men snart så. Hultsfredsparken blir vår största satsning hittills och extra roligt är att den också inneburit sparare i Hultsfred som investerar direkt i solceller i parken genom ETC Sol.

Den första fjärdedelen ställningar för solceller är på plats.
En park till

Samarbetet med kommunen i Hultsfred har gått så bra att vi nu arrenderat mark för en till solpark. Denna ligger söder om Hultsfred och vi ska, om alla bygglov går som vi tänkt, kunna börja arbeta med den nästa sommar. Även den parken byggs utan att skog tas ner, det är ett förstört område med kalhygge som vi tar över.

Solbalkongerna klara

Som du säkert vet nu bygger vi ju hyreshus klart i Växjö och för ETC Sols del har det inneburit nya solcellstak och uthyrning av solceller till hyresgästerna. Men vi kan också satsa på att ta fram nya lösningar. Nu är vår eget balkongräcke klart, det är trä och solceller kombinerat och jag tycker själv det blev väldigt lyckat.

Trottoarsolceller som är installerade i ETC Solpark Katrineholm.

Växjö husen kommer också bli den plats vi provar våra trottoarsolceller på. (De finns i ETC Solpark i Katrineholm, men nu ska de provas i en miljö med en större belastning.)

Nominerad för internationellt pris

Slutligen en extra glad nyhet. Vårt systerföretag ETC Bygg har blivit nominerade till det internationella priset Dezeen Award, ett arkitektpris som här handlar om hållbarhet.

Läs om vår nominering här.

Eftersom vi som solsparare är de som finansierat och skapat energilösningen tycker jag den nomineringen också gäller ETC Sol. Det blev ett riktigt soligt resultat det där!

Hyresgästerna har nu bott i ett år i Västeråshusen och snart kommer en rapport om hur boendet och energisystemet fungerat över ett helt år.

Stor efterfrågan på solel

Vårt andra systerföretag ETC Elproduktion har aldrig haft så många solels beställningar och förfrågningar som nu. (över 300 nya anläggningar bara i sommar!) Det är ju roligt men samtidigt är det brist på solceller och material för hela branschen i Europa så det blir rätt långa väntetider för nya anläggningar. Men tålamod löser det mesta.

Inflation och avkastning

Många har frågat om avkastningen på våra B-aktier, kommer det att ändras om inflationen ligger kvar? Svaret är att avkastningen bestäms runt årsskiftet då all ekonomi för året blir tydligt. Vi jämför ju med bankernas sparräntor (som är mycket låga) och har på plussidan bra betalt för vår solel i år. Så den uträkningen får vi göra och presentera senare i vinter. Våra fasta 4% lån (som gäller två års bygge i solparkerna) fortsätter som vanligt.

Till slut

Vi har blivit fler sparare. Totalt är vi nu 2.634 stycken som sparar i solcellerna. Extra roligt är att 4% lån för bygget i Hultsfred stigit till 18 miljoner kr. Det gör det möjligt för oss att snabba på arbetet genom samarbete med andra företags montörer.

Sverige behöver mer solel, det vet vi alla.
Men det kommer ju inte hända för att någon lovar det i politiska tal.
Jag tycker tvärtom att solcellsparkerna är politik på riktigt.

Jag hoppas du får en fin höst.

Johan Ehrenberg
ETC Sol

Frågor? Mejla mig direkt här.