Nytt växthus och ny trädgårdsmästare i ETC Solpark

Möt våren i solparken! I början av april öppnar parken för besökare, med ett nytt växthus och en ny trädgårds­mästare på plats. Hon heter Elin Starck och ser fram emot att lära ut sina kunskaper till nyfikna besökare.

I början av april öppnar ETC Solpark upp för besökare två dagar i veckan, med begränsningar enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner. Det finns en hel del nyheter att inspireras av i parken. Bland annat ett nytt växthus, som snart står färdigt.

– Det nya växthuset ska komplettera det gamla och ge utrymme för att testa nya odlingsmetoder. Det kommer även att ha solceller på hela taket på norrsidan, vilket vi testat i liten skala på gamla växthuset. Speglar ska rikta solstrålarna från söder mot solcellerna för att få upp elproduktionen. Växthuset ska också ha solceller i ett designformat på södersidan för att ge skugga till växterna, berättar Gahangir Sarvari, vd och projektledare på ETC El.

Odling är en livsstil

I det gamla växthuset, som värms upp genom spillvärme från biokolstillverkningen i byggnaden intill, är nya trädgårdsmästaren Elin Starck i full gång att utöka odlingsytorna. Hon har också börjat med förodlingen av tomater, busktomater, chili, kronärtskockor, aubergine, bladgrönt, kryddörter och pak choi.

– Blandningen är för att maxa användningen av växthuset och inte behöva vänta på tomaterna för att få skörda, berättar Elin.

 ETC:s växthus ingår nu i en REKO-ring som säljer lokalt producerade grönsaker och förhoppningen är att det även ska locka besökare till växthuset. 

– Tyngdpunkten i vårt odlande är på tomater. Inget slår en lokalt producerad tomat!

Elin Starck är ny trädgårdsmästare i ETC Solpark och är redan i full gång med att förså bland annat tomater som ska säljas genom REKO-odlarring.

Elin Starck är gediget skolad och erfaren med femton år i yrket. Efter Göteborgs universitets trädgårdsmästarutbildning Da Capo i Mariestad har hon jobbat på Rosendals trädgård i Stockholm och tio år på Wij Trädgårdar i Ockelbo. Där hade hon ansvaret för örtagården, orangeriet och ”Skogens Trädgård”, den visningsträdgård som Ulf Nordfjell skapat. Hon var där även handledare för trädgårdsmästarstudenter från Gävle Högskola i de praktiska momenten. Odling har många kvaliteter, upplever Elin. 

Trädgård är brett och lustfyllt på många plan, det finns mycket dofter och smaker.

Elin Starck, trädgårdsmästare

– Trädgård är brett och lustfyllt på många plan, det finns mycket dofter och smaker. Odling är också en lunk som sammanfaller med årstiderna. Under vintern, när man får lite ljus och energi är det vila. När ljuset återkommer får man mer energi och mer att göra. Vissa perioder ska allt göras samtidigt, men det är under kanske tre månader, inte någon konstant stress. Odling ger också en medvetenhet om miljön. Det är till exempel ingen i branschen som använder gifter längre för det gynnar en inte, säger hon.

Probiotika för jorden

Elin har redan använt sig av bokashi och biokol, som ETC tillverkar, i flera år. Särskilt viktigt är det för växthusodling i torvbäddar, som är en ganska fattig jord. 

– Det är som probiotika för jorden, man märker en väldigt stor skillnad på mikrolivet. Biokol binder fast näringen i jorden och hjälper växterna att tillgodogöra sig mineralerna som finns där. Många vittnar om att grönsakerna smakar bättre, säger Elin.

Chansen att få arbeta hållbart och att lära ut sina kunskaper var det som lockade Elin till ETC. Hon har redan kursmaterial färdigt för grönsaksodling, blommor, örter och jordvård och planerar kurser på plats i Solparken så snart coronaläget tillåter.

– Närmast har jag arbetat som egenföretagare med att anlägga och sköta privatpersoners trädgårdar. Jag har saknat både odlandet och möjligheten att lära ut. Det blir en boost varenda gång jag får dela med mig av mina kunskaper, säger Elin entusiastiskt.

Odling är en livsstil för Elin Starck, som även odlar hemma efter jobbet. 

– Man lär något nytt hela tiden och får en ny chans varje år. Det är en triggande effekt, när man väl börjat odla är det svårt att sluta!

TEXT: YVONNE PERKINS

Fakta ETC Solpark

ETC Solpark ligger norr om Katrineholm. Parken öppnar för besökare torsdag 8 april och kommer att vara öppen varje torsdagar och fredag under våren mellan klockan 10:00 och 18:00.