Klokt byggande och boende med ETC Torp

ETC Torp är ett hus fyllt av klimatsmarta lösningar. Det är självklart byggt i trä som, förutom att det är förnybart, även fungerar som kolsänka, så länge som huset står kvar. Dessutom skapar trä ett både trivsamt och hälsosamt inomhusklimat som är underbart att leva i.

Men låt oss börja från början, eller rättare sagt från grunden. Vi har valt bort den traditionella betongplattan och grundlägger istället med foamglaselement. Det är element som är tillverkade av återvunnet glas och ger en grund som är helt cirkulär i sitt kretslopp. Eftersom betong är det byggmaterial som skapar mest utsläpp är vi riktigt nöjda över att ha hittat ett alternativ med lägre klimatpåverkan.

Taket är mer än ett tak

Huset byggs sedan helt och hållet i trä, men inte i massivträ utan med lätta masonitbalkar. Det är ett hållbart och resurssnålt system som samtidigt genererar ännu bättre isolering med träfiber som bas. 

Taket förtjänar ett alldeles eget kapitel. Det är nämligen är mer än bara ett tak. Genom att fylla det med solceller skapar vi en unik energilösning där varje torp blir en del i ETC El:s solcellsproduktion.

Vi går före och driver förändring med klimatsmarta lösningar istället för att bara snacka.

Jim Berg

– Med ETC Torp visar vi att det faktiskt går att agera, även när de befintliga strukturerna är tröga och föråldrade. Vi går före och driver förändring med klimatsmarta lösningar istället för att bara snacka, säger Jim Berg, försäljningsansvarig ETC Torp.

Ett hus som andas långsamt

Eftersom det inte finns några täta diffusionsspärrar i väggarna kommer huset att andas långsamt. Dessutom blir värmetrögheten högre jämfört med traditionell isolering med glas- och stenull. 

– I praktiken betyder det att under en solig dag värms väggarna upp för att sedan långsamt avge värme inomhus under natten. Att temperaturen på så sätt blir stabilare uppskattas av dem som bor i huset, men också av värmepannan vars kompressor får färre start och stopp, säger Fredrik Fagerberg som bygger och utvecklar ETC Torp.  

ETC Torp får också ett smart belysningssystem som är programmerbart och enkelt kan styras via både knapp och app. Tekniken är trådlös vilket gör att vi slipper kostsamma kabeldragningar. Systemet är även lätt att konfigurera och ändra utifrån behov. De boende kan till exempel släcka alla lampor med en knapptryckning i hallen, eller se till att fasadbelysningen tänds automatiskt när solen går ner.

KATARINA BRANDT

Är du intresserad av ETC Torp?

Under våren kommer vi att ha öppet hus under särskilda dagar då det går att bekanta sig med huset och alla dess lösningar. Läs mer om ETC Torp och boka enskild visning.

Allt sker givetvis med hänsyn taget till rådande smittskyddsläge.